CO BY DÍTĚ MĚLO ZVLÁDNOUT PŘED VSTUPEM DO MŠ

18.02.2020 14:32

Nástup do mateřské školy je velkým krokem k samostatnosti dítěte. Jaké dovednosti usnadňují malému dítěti  tuto situaci zvládnout a bez kterých se neobejde?


Zná, umí, dovede…
- své jméno

- pozná svou značku ve školce
- sám zvládne toaletu, zvládne používat záchod (pleny či pravidelné pomočování je

   nepřípustné)
- při jídle vydrží sedět u stolu
- nají se lžící a pije ze skleničky a hrníčku

- pozná si svoje oblečení
- oblékat  a svlékat kalhoty, tričko, ponožky, bundy (u těch nejmenších paní učitelka nebo  kamarádi        připraví nebo pomohou, ale dítě by mělo mít samo snahu)

- umyje si ruce, utře si je do ručníku
- používá kapesník
- uklidí své věci, hračky a další předměty
- reaguje na běžné pokyny učitelky
- přínosem je, když umí vyjádřit své pocity, co si přeje a potřebuje

Rodiče, buďte trpěliví, ale důslední. Nelekejte se, jestli dovednosti Vašeho dítěte nejsou na dané úrovni. Od zápisu do začátku školního roku je ještě dostatek času vše zvládnout. Trénujte a nacvičujte, co je potřeba. Odměnou Vám budou dosažené dovednosti Vašich dětí. Tím, že je necháváte dělat věci samostatně pomáháte jim zvládat překážky.

CO DÍTĚ POTŘEBUJE DO MŠ

Do třídy:

  • pohodlné oblečení, které mu umožní pohyb a nebude vadit, když se ušpiní (např. při   

               výtvarných  aktivitách), náhradní oblečení-spodní prádlo, tričko, ponožky, tepláčky

  • přezůvky (nejvhodnější jsou uzavřené papuče s bílou podrážkou, nevhodné pantofle)
  • hrníček na pití nejlépe plastový, podepsaný.
     

Na pobyt venku:

  • sportovní oblečení s ohledem na počasí a roční období (starší tepláky,  mikinu, šusťákovou  soupravu, boty na písek, holínky, punčocháče, kombinézu  aj .-  dle  vlastního uvážení)
  • do pytlíku v šatně dejte náhradní spodní prádlo, ponožky a tričko.
      Prosíme rodiče, aby ve vlastním zájmu osobní věci dětí podepsali.

 

Do postýlky:

  • pyžamo (každý pátek si jej děti nosí domů na výměnu)
  • povlečení a prostěradlo a ručníky poskytuje mateřská škola.

     

Na celý školní rok vybíráme hygienické potřeby 2x (v září, v lednu):

  • 4 ks toaletního papíru
  • 1x tekutého mýdla
  • 1 balení papírových kapesníků
  • 2 ks kuchyňských papírových utěrek
  • 1 ks papírových ubrousků

 

Neručíme za poškození hraček, které si děti přinesou z domova.
Prosíme rodiče, aby nás včas informovali o zdravotních potížích a omezeních .

Žádáme rodiče, aby dětem nedávali tvrdé bonbóny, žvýkačky apod.
Nemocné děti do mateřské školy nevoďte – buďte ohleduplní k ostatním.
Máte-li pochybnosti, přání, požadavky, je možné se na nás s důvěrou obrátit.


POPRVÉ DO ŠKOLKY

 

První dny ve školce jsou plné nových věcí, lidí, zážitků a neznámých situací pro celou rodinu. Děti se ocitají v cizím prostředí, vstupují do nového, velkého kolektivu dětí, jsou obklopeny dospělými, které ještě neznají, mnohé jsou poprvé někde bez rodičů. Velká změna je to i pro rodiče, hlavně pro maminku, která dosud s dítětem trávila většinu času.
 

Ujistěte dítě, že je do školky neodkládáte
Již před nástupem je dobré dítě se školičkou pozitivně seznámit, aby se do školky těšilo. Povídejte si s ním o hračkách, kamarádech, přijďte s ním do školičky na návštěvu. Vysvětlete mu, že je máte rádi, a že nechodí do školky proto, že na ně nemáte čas, anebo že s ním nechcete být doma. Rodiče chodí do práce, děti do školky. V žádném případě dítě školkou nestrašte! Vysvětlete dítěti, že bude ve školce s paní učitelkou a kamarády, paní učitelka v tuto chvíli nahrazuje jeho maminku, může se na ni se vším obrátit. Čas strávený v novém prostředí prožívá každé dítě jinak, některé se vždy těší, v jiném vyvolává odloučení od maminky pocity smutku, další je v prvních dnech nadšené, ale najednou se po nějakém čase objeví bezdůvodný pláč. Buďte trpěliví.

Rozlučte se krátce

Dobu loučení neprotahujte, udělejte to krátce.  Ze zkušeností víme, že mnohdy rodič snáší odloučení hůř než dítě a přenáší na něj své obavy. Věřte tomu, že naprostá většina dětí, se brzy po odchodu rodiče uklidní. Domluvte se na čase, kdy pro dítě přijdete (po obědě, po spinkání apod.) a tuto domluvu vždy dodržte! Neslibujte, že přijdete dřív, než budete moci.

Povídejte si s dítětem
Povídejte si s dítětem  co se mu ve školce líbilo, s čím si hrálo, co mělo dobrého k jídlu, jaké má kamarády, jestli bylo venku apod. Tyto rozhovory jsou důležité pro upevnění vztahu k mateřské škole, ale též k prohloubení vztahu mezi  rodičem a dítětem. Dítě bude mít  radost, že zvládne samostatný pobyt ve školce.
 

Komunikujte s učitelkou
Mateřská škola je  zařízení,  které doplňuje  výchovu v rodině a  vzdělání – je tedy závislá  na spolupráci s Vámi – rodiči. Podělte se s námi o Vaše přání obavy a s důvěrou se na nás obracejte. Naše rady neberte jako kritiku, ale jako jednu z cest směrem k našemu společnému cíli a tím je SPOKOJENÉ DÍTĚ.